Ternyák Zoltán

A Rádiójáték wikiből

Bulgakov - A nagy kísérlet, avagy Rok tojásai [1]

1984-1988 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt. 1988-1989 között Moszkvában volt ösztöndíjas, ahol Oleg Tabakov mellett rendezést tanult. 1989-1992 között a budapesti Katona József Színház tagja volt. 1992-től szabadúszó, meghalt 2003-ban.

A Felhő a Gangesz felett című filmben nyújtott alakításáért a magyar film- és tévékritikusok neki ítélték a legjobb férfi főszerep díját. Alakította Raszkolnyikovot Dosztojevszkij-Wajda Bűn, bűnhődésében, életre keltette Miskint A félkegyelmű című darabban. Népszerűségét azonban az autóbaleset révén rokkanttá vált tinédzser, Zemlényi Zoltán önéletrajzi bestselleréből készült film, majd a könyvből készült színdarab főhőseként alapozza meg.

„Ternyák Zoltán játéka elementárisan kibírhatatlan (ez benne a színészi bravúr), nemcsak "kibírható" viszont, de árnyalt és választékos.” „Negyvenéves lett volna októberben. Most már emlékünkben mindig zilált Hamlet marad, aki zsilettpengével akar véget vetni a kortársivá kínlódott dán trónörökös életének.” „Méltatlankodóan izgulékony. Szelíd krakéler. Mindig nyilvánvaló volt: Ternyák Zoltán az új színházi nemzedék legerősebb tehetsége. Csak ő volt gyenge elviselni saját tehetségét.”

Forrás


(Mészáros Krisztina)