Méreg a tengerben

A Rádiójáték wikiből

Budapest, 1978. Május 18., csütörtök 20:33-21:14, 41 perc


Richard Goll és Alfred Treiber dokumentumjátéka

Fordította: Lóránd Lajos

Rendező: Alfred Treiber, az Osztrák Rádió dokumentumjáték-szerkesztőségének vezetője

Közreműködik: Horváth Sándor, Kaló Flórián és Kállai Ferenc (A Rádiószínház bemutatója)


Cikk: RTV Rádió- és Televízió-újság XXIII. Évf. 20. szám (1978. május 15-21.) 2. old.

Osztrák szerzők rádiószínháza

Csütörtökön este először hangzik el a Magyar Rádióban ez a konferáló szöveg: „osztrák szerzők rádiószínháza”. Műsorunkban szórványosan eddig is szerepeltek ugyan osztrák írók, személyes kapcsolatok, baráti találkozók révén a magyar Rádiószínház munkatársai némileg tájékozottak is voltak, de a magyar rádióhallgatók az osztrák rádiószínház tevékenységéről intézményesen most kaphatnak először összefoglaló képet. E sorozatban (három bemutató előadás és két ismétlés képviseli a kilenc osztrák tartományi stúdiót) ezen a héten három darab hangzik el.

Az első: Richard Goll és Alfred Treiber: Méreg a tengerben. 1974. július tizennegyedikén, hajnalban, az otrantói tengerszorosban a Cavtat nevű jugoszláv teherszállító hajó összeütközik a panamai banángőzössel, a Lady Ritával. Négy óra múlva a Cavtat elsüllyed, vele a rakomány: kilencszázkilenc hordó ólom-tetraetil. Ez a töméntelen méreg akár hatmillió embert is elpusztíthat. Évek teltek el anélkül, hogy bármilyen fontos döntés született volna. Az Osztrák Rádió két fiatal riportere – a dokumentumjáték szerzőpárosa – a helyszínen készített felvételeket. Megszólaltatták az érintett lakosokat, halászokat, a helyi hatóságok képviselőit, idézik neves olasz és külföldi tudósok véleményét és állami tisztviselők állásfoglalását. A rendkívül aktuális dokumentumjátékot – mely a környezetvédelmi téma ürügyén az olasz belpolitikai helyzetről is szól - vendégként az egyik szerző, Alfred Treiber rendezte.

A második darab írója, Eduard König, az osztrák hangjátékirodalom egyik legjelentősebb képviselője. Harminc hangjátéka a hazai adókon kívül számos európai, afrikai és ázsiai ország rádióműsorán szerepel. A Magyar Rádióban két darabját játszották: Emberek a pálmafán (1976) és Ember, becsvágy nélkül (1968). Az utóbbit ismételi meg a sorozat. A darab hőse kistisztviselő egy képzeletbeli országban. Mark Schlick ember maradt egy elembertelenedett világban, így tudott helytállni „az életnek nevezett csodálatos kalandban”.

A pályafenntartó munkás járja a maga szakaszát, kopogtatja a vasúti síneket, megerősíti a laza csavarokat, ellenőrzi a biztonsági berendezéseket – és közben elmélkedik a sorsán. A rádiómonológ egy kisember mikrovilágának tükrében érzékelteti a környező társadalmat. Ennek a harmadik darabnak a címe: A pályaőr. Írója az állami díjas Franz Hiesel (maga is vasutas fia) a német nyelvterület egyik legismertebb hangjáték-szerzője. Évekig volt a hamburgi rádió fődramaturgja. Vakondtúrás tetején című rádiójátékáért Franz Hiesel elnyerte a nyugati világ egyik legrangosabb irodalmi rádiós „trófeáját”, a háborúban megvakultak díját. A magyar közönség a héten ismétlésre kerülő darabján kívül még két hangjátékát és egy tévéjátékát ismerheti.

A hangjátékciklus előtt különben dr. Roman Roček, a bécsi rádió főosztályvezetője az Osztrák Köztársaság budapesti nagykövetségén sajtófogadás keretében tájékoztatja a hazai szakembereket az osztrák hangjátékművészet kérdéseiről.

Lóránd Lajos