„Készülődés” változatai közötti eltérés

A Rádiójáték wikiből
(Új oldal, tartalma: „Bemutató előadás a studióban KÉSZÜLŐDÉS Déry Tibor rádiójátéka Rendező: Várkonyi Zoltán Személyek: Horváthné - Gobbi Hilda, Matyi, Ferenc, fiai …”)
 
 
21. sor: 21. sor:
 
[[Category:Várkonyi Zoltán rendezései]]
 
[[Category:Várkonyi Zoltán rendezései]]
 
[[Category:Rádióra írt hangjátékok]]
 
[[Category:Rádióra írt hangjátékok]]
[[Category:Történelmi hangjátékok]]
 

A lap jelenlegi, 2013. június 22., 18:57-kori változata

Bemutató előadás a studióban

KÉSZÜLŐDÉS

Déry Tibor rádiójátéka

Rendező: Várkonyi Zoltán

Személyek: Horváthné - Gobbi Hilda, Matyi, Ferenc, fiai – Gábor Miklós, Petrik József, Batisz Márton, cipészmester – Gárdai Lajos, Sári, Ferenc elvtársnője – Szemere Vera, feléesége – Sennyei Vera, üzemvezető – Földényi László, elvtársak – Gonda György, Képesi József, Raksányi Gellért, Viola Mihály, Ragó László e. növ., munkásasszonyok – Szilágyi bea, teleki Sári, Náray Teri, szomszédasszonyok – Zala Karola, Fónay Márta, Sivó Mária, nők a tüntetők közül – Szende Mária, kenedi katalin, Apor Noémi, Mednyánszky Ági, rendőrnyomozók – Darvas Iván, Justh gyula

Történik 1942. március 15-én és megelőző napokban

Rövid tartalom: 1942 márciusában magyar fiúk százezrei harcolnak Ukrajnában, német zsoldban. Legtöbben érzik hogy céltalan és reménytelen a harc, de a következményeket csak kevesen vonják le. Ez utóbbiak közül való Horváth Ferenc, aki megszökik az ukrajnai hadseregből az itthoni németellenes mozgalomhoz. Hazaérkezte után mihamar detektívek keresik, ő azonban már biztonságban van Batisz cipészmester házában. Az elégedetlenség folyton nő, a gyárokban az üzemekben folyton hajszolják a munkásságot a nagyobb haditermelésre. Ilyen hangulatban robban ki az összetűzés egy nagyüzemben. A munkásnyúzó és az ottani ellenállás vezetői közt. A hatóságok mindent elkövetnek, hogy felszámolják az egyre erősödő földalatti mozgalmat. Mindhasztalan. 1942. március 15-ére azt is sikerül elkérni, hogy a föld alól följöjjenek és a Petőfi-szobor előtt szellemi atyjuk lábánál, néma tüntetéssel tiltakozzanak a fasiszták politikája ellen. A rendőrség szétveri ugyan a tüntetést, de a mozgalmat már nem tudta megsemmisíteni, az egyre diadalmasabban tör előre.

1948. március 15. 17.10-, BUDAPEST I. 55 perc