„Autók és utak” változatai közötti eltérés

A Rádiójáték wikiből
(Új oldal, tartalma: „Kertész Ákos rádiójátéka 1968 Szereplők: A fiú – Madaras József, A férfi – Kállai Ferenc, A nő – Schubert Éva, A sofőr – Sinkovits Imre, Az öreg ...”)
 
8. sor: 8. sor:
  
 
Rendező: Török Tamás  
 
Rendező: Török Tamás  
 +
 +
Kertész Ákos rádiójátéka újszerűen és hitelesen mutatja be az 1956 után felnőtté váló nemzedék problémájit. Ez a nemzedék készen kapta az előző generációk bukktatóinak magyarázatát, s a múlt hibáinak ismeretében viszonylag könnyen stabilvilágnézetre tett szert,elméletileg bizonyította helyes érvei, magatartásbeli formái vannak raktáron mindenféle problémára. A hangjáték ilyen érveket és magatartásokat tesz próbára. Hőse, a Fiú „autósstpposként” találkozik négy emberrel, négy élettel, néy világnézettel.A négy partner: a Férfi, cinikus, élelmes, majdnem aljas újgazdag ; a Nő , egykorú a fiúval, új érveit arra használja fel, hogy érdekházasságát minnél lázadóbb, forradalmibb színben tüntesse fel; a Sofőr , lassan belefullad magánéletének gyötrelmes problémáiba; az Öreg „pihenésre vágyó,munkában megfáradt, már csak aar vágyik , hogy a volánt átadassa a becsületes fiataloknak.” Első két partnerével  a Fiú szembeszáll „kidobják az országútra” a Sofőr esetébe”igazi emberség híján” csődöt mondanak a fiú beprogramozott érvei, magatartási formái, s rémülten kéretőzik” ki a teherautóból, hogy aztán az Öregtől átvegye a volánt és immár nyíltan magáénak vallja az önzés ideológiáját.
  
 
Bartók július 16. 22.10-23.18
 
Bartók július 16. 22.10-23.18
 +
 +
[[Category:Magyar rendezésű hangjátékok]] 
 +
[[Category:Magyar szerzőjű hangjátékok]] 
 +
[[Category:1968-ban bemutatott hangjátékok]]
 +
[[Category:A Magyar Rádió hangjátékai]]
 +
[[Category:Kertész Ákos  művei]]
 +
[[Category:Török Tamás rendezései]]
 +
[[Category:Rádiószínház]]

A lap 2011. május 9., 13:26-kori változata

Kertész Ákos rádiójátéka 1968

Szereplők: A fiú – Madaras József, A férfi – Kállai Ferenc, A nő – Schubert Éva, A sofőr – Sinkovits Imre, Az öreg – Ajtay Andor, Az autós – Joó László

Km : Kardos József

Dramaturg : Mesterházi Márton

Rendező: Török Tamás

Kertész Ákos rádiójátéka újszerűen és hitelesen mutatja be az 1956 után felnőtté váló nemzedék problémájit. Ez a nemzedék készen kapta az előző generációk bukktatóinak magyarázatát, s a múlt hibáinak ismeretében viszonylag könnyen stabilvilágnézetre tett szert,elméletileg bizonyította helyes érvei, magatartásbeli formái vannak raktáron mindenféle problémára. A hangjáték ilyen érveket és magatartásokat tesz próbára. Hőse, a Fiú „autósstpposként” találkozik négy emberrel, négy élettel, néy világnézettel.A négy partner: a Férfi, cinikus, élelmes, majdnem aljas újgazdag ; a Nő , egykorú a fiúval, új érveit arra használja fel, hogy érdekházasságát minnél lázadóbb, forradalmibb színben tüntesse fel; a Sofőr , lassan belefullad magánéletének gyötrelmes problémáiba; az Öreg „pihenésre vágyó,munkában megfáradt, már csak aar vágyik , hogy a volánt átadassa a becsületes fiataloknak.” Első két partnerével a Fiú szembeszáll „kidobják az országútra” a Sofőr esetébe”igazi emberség híján” csődöt mondanak a fiú beprogramozott érvei, magatartási formái, s rémülten kéretőzik” ki a teherautóból, hogy aztán az Öregtől átvegye a volánt és immár nyíltan magáénak vallja az önzés ideológiáját.

Bartók július 16. 22.10-23.18