„A zongora” változatai közötti eltérés

A Rádiójáték wikiből
(Új oldal, tartalma: „== Füst Milán színműve == Mühlstadt Artúr- Kovács Károly, Gerő - Mécs Károly, Eleonóra - Keresztessy Mária, Johanna - Psota Irén, Ilona - Gombos Kati, Joh...”)
 
(A lap tartalmának cseréje erre: Bartók, 2003. augusztus 9., 8.57 Füst Milán színművének rádióváltozata Szereplők: Mühlstadt Artur - Kovács Károly Elonora - Keresztessy Mária Ren...)
1. sor: 1. sor:
== Füst Milán színműve ==
+
Bartók, 2003. augusztus 9., 8.57
  
 +
Füst Milán színművének rádióváltozata
  
 +
Szereplők:
  
Mühlstadt Artúr- Kovács Károly, Gerő - Mécs Károly, Eleonóra - Keresztessy Mária, Johanna - Psota Irén, Ilona - Gombos Kati, Johanna anyja - Orbán Viola, Weisz úr - Sebestyén Zoltán, Szobalány - Újváry Viktória, Első vevő - Téry Árpád, Második vevő - Turgonyi Pál
+
Mühlstadt Artur - Kovács Károly
  
 +
Elonora - Keresztessy Mária
  
Érdemes eljátszani a gondolattal: mi lett volna, ha Füst Milán kivételes drámaírói tehetségét idejében fedezik fel a magyar színházak? Ha nem kései elégtételként, az életmű utolsó szakaszában jutnak színpadra drámái, sorrendben a Boldogtalanok, a IV. Henrik és a Catullus? A válasz, persze, benne rejlik a kérdésben. S így nem marad számunkra egyéb tanulság, mint a már régóta tudott: az alkotáshoz, a mű teljesedéséhez elengedhetetlen a visszhang, a folytatásra bíztató-ingerlő társadalmi igény.
+
Rendező: Gál István (1969)
 
 
Ezt ugyan már nem pótolhatja a Rádiószínház Füst Milán esetében, de annyit megtehet és meg is kell tennie, hogy életművének még ismeretlen darabjait a közönség számára hozzáférhetővé teszi, teljesebbé rajzolja az író portréját. 1925-ben a Nyugatban jelent meg A zongora, s azóta annyira elfelejtődött, hogy az író drámáinak közelmúltban megjelent, legteljesebb kiadása nem tudott róla. Pedig sajátos színfolt ez az egyfelvonásos. Mikroszkopikus jellemrajzaival, iróniájával, már-már groteszkbe hajló családi tablójával századeleji világot idéz fel, de azzal a frissességgel és életszerűséggel, ami egy kivételes tehetség önkéntelen realizmusának sajátja.
 
 
 
 
 
Dramaturg: Nyerges András
 
 
 
Rendezte: Gál István
 
 
 
56 perc
 
 
 
Bemutató: 1969. május 19., 20:28 Petőfi
 
 
 
[[Category:Magyar rendezésű hangjátékok]]
 
[[Category:Magyar szerzőjű hangjátékok]]
 
[[Category:1969-ben bemutatott hangjátékok]]
 
[[Category:A Magyar Rádió hangjátékai]]
 
[[Category:Füst Milán művei]]
 
[[Category: Gál István rendezései]]
 

A lap 2011. június 17., 00:54-kori változata

Bartók, 2003. augusztus 9., 8.57

Füst Milán színművének rádióváltozata

Szereplők:

Mühlstadt Artur - Kovács Károly

Elonora - Keresztessy Mária

Rendező: Gál István (1969)