A végső szín

A Rádiójáték wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen 89.132.28.225 (vitalap) 2010. június 20., 22:27-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Mai Írók Rádiószínháza


Fodor József tragikomédiája

(Katona József halálának 125. évfordulójára)

Rendező: Rácz György


A szereposztásból: Katona József - Gáti József, Bárány Boldizsár - Szabó Sándor, Tologathy - Bárdi György, Viharházy - Gönczöl János, Kisfaludy Károly - Bodó György, Lendvai Márton - Sinkovits Imre, Kántorné - Orsolya Erzsi, Fenkeölt Kamilla - Sennyei Vera, Cenzor - Pethes Sándor, Igazgató - Lengyel Vilmos, Fleissig - Hlatky László, Vendég - Herczeg Jenő, Toprongyos - Balázs János, Muray - Bodor Tibor, Markos - Harkányi Ödön


Katona Józsefről és a Bánk bánról halljuk egy költő szavát, amint – keserűt a komikussal váltogatva – bemutatja a drámaíró és halhatatlan műve sorsát 1819-ben. A játék során az akkori pesti élet elevenedik meg a mikrofonon át. Hőseink sorsát figyelve, megismerjük egy kis ügyvédi iroda életét, halljuk a híres Rondella színházból Kisfaludy drámájának sikeres bemutatóját, s felfedezzük a Zöld kutya vendéglőben az irodalmi kávéházak ősét. Nyegle ficsurakkal, híres színészekkel, vetélkedő színésznőkkel, félelmetes német cenzorral, mulatságos kocsmárossal ismerkedünk össze. S e sokszínű, kavargó társaságból kiemelkedik a szegény, álmodozó, boldogtalan Katona József alakja, aki remény és lemondás között hányódva várj a Bánk bán elismerését – hiába. Értetlenség, közöny, gúny és rosszakarat gyűri szemétre a nagy művet s kergeti a kecskeméti önkéntes száműzetésbe a nagy írót. A barátok, a nemzeti színjátszás feledhetetlen úttörői azonban már nem felejtik az egyszer tanulni kezdett szerepeket, a drámai szavakat. Övék az érdem, hogy Katona halála után elővették s diadalútjára indították a Bánk bánt. A végső szín című tragikomédia írója (Fodor József), a költő, személyes ismerősünkké formálja Katonát s eszünkbe juttatja, hogy a mi korunk feladata jóvátenni a múlt bűneit. A mi korunknak kell újjáteremtenie a magyar nemzeti drámairodalmat.


1955. április 18., hétfő, 20:20-22:00

Kossuth Rádió