A csodálatos vargáné

A Rádiójáték wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Tothadam (vitalap | szerkesztései) 2013. június 21., 22:23-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „Előadás a studióban: A CSODÁLATOS VARGÁNÉ Irta: Federigo Garcia Lorca. Fordította: Laczkó Géza, Kísérőzenéjét szerezte: Lavotta Rezső. Rendező:…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Előadás a studióban:

A CSODÁLATOS VARGÁNÉ

Irta: Federigo Garcia Lorca.

Fordította: Laczkó Géza,

Kísérőzenéjét szerezte: Lavotta Rezső.

Rendező: Csanády György.

Személyek: A varga – Lehotay Árpád, A vargáné – Olibi Magda, A gyerek – Bánfi András, Bíró – Baló Elemér, Don Rodrigo, udvarló – Pethes Sándor, A szomszédasszony – Gyarmathy Anikó, Egyik leánya – Lukács Éva, Másik leánya – Demlány Éva, Másik szomszédasszony – Deér Vera, Vendég – Pán Frigyes

Rövid tartalom: Az 53 éves varga feleségül vett egy 18 éves lányt. A fiatal menyecskével azonban nehezen fér össze a varga, egész nap pörlekedés a ház. A műhelyben a férfiak körüldongják a fiatalasszonyt, de az mindenkit visszautasít. A varga végül is otthagyja a feleségét és világgá megy. Az asszony most éppen úgy siratja, mint amilyen kiállhatatlan volt hozzá azelőtt. Egymagában maradván, kenyér után kell néznie, kávémérést nyit a vargaműhelyben. A vargát azonban nem hagyja nyugton a szerelem: vándorkomédiás öltözetben visszatér a faluba, s a kávémérésben előadást rögtönöz saját élete történetéből, ami könnyekig meghatja az asszonyt. Megbizonyosodván felesége szerelméről, leleplezi magát. Ám az asszony, amilyen igazán szereti az urát, éppoly hirtelen vedlik vissza hárpiává, mert hát ő, a castiliai csikószámadó leánya, szeretni is csak veszekedve és verekedve tud.

1948. január 25. 20.25-, -, BUDAPEST I. 55 perc